Odżywianie komórkowe - odporność

Dieta mimo, iż kojarzy się z odchudzaniem, oznacza sposób odżywiania się i nie zawsze musi doprowadzić do spadku masy ciała. Może być wręcz przeciwnie. Dobrze dobrana i zrównoważona dieta zapewni dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej sprawności fizycznej i intelektualnej.

Każdy z nas posiada jakieś nawyki żywieniowe. Spożywamy za dużo produktów wysoko przetworzonych, redukując jednocześnie ilość składników naturalnych. Mówiąc wprost, jesteśmy najedzeni, a nie dożywieni czyli jeżeli coś zjedliśmy to nie znaczy, że w sposób właściwy odżywiliśmy nasz organizm. I o tym świadczy tak gwałtowny wzrost chorób cywilizacyjnych.

Przyczyną 85% chorób jest długotrwały niedobór minerałów, witamin, pierwiastków śladowych i innych składników odżywczych, który prowadzi do nieprawidłowej funkcji komórek. Czyli w naszej komórce reakcje biochemiczne (jest ich ponad 63 tyś na sekundę) zachodzą nieprawidłowo. Powstające miliony nowych komórek budujących nasze organy i cały organizm, nie są już w pełni zdrowe, a skoro nowe komórki nie są zdrowe to i cały organizm nie będzie zdrowy. Tak zaczynają się tworzyć choroby przewlekłe.

Autorem tego odkrycia jest niemiecki lekarz i naukowiec Dr Matthias Rath, twórca medycyny komórkowej.

Z kolei Dr Bruce Lipton Wykazał, iż każda komórka ma umiejętność “wyczucia” pożywienia i przemieszczenia się w jego kierunku. Potrafi także rozpoznać toksyny i drapieżców oraz podjąć w związku z tym stosowne działania.

Nie sposób nie wspomnieć o Dr Alexis Carell, który otrzymał Nagrodę Nobla za utrzymanie przy życiu przez 43 lata komórek kurczaka. Chciał udowodnić światu, że komórka może być nieśmiertelna!

Ciało człowieka jest organizmem wielokomórkowym, w którym wyspecjalizowane grupy komórek tworząc tkanki i organy realizują podstawowe funkcje życiowe.

Reasumują, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, czyli ponad 70 miliardów komórek potrzebne jest odżywienie i oczyszczanie ich na poziomie komórkowym. Polega ono na dostarczeniu wszelkich niezbędnych składników odżywczych w optymalnych proporcjach i ilościach do każdej komórki naszego ciała.
Okazuje się, że nie jest to takie proste. Trzeba uświadomić sobie dwie rzeczy:

  • zawartość składników odżywczych w warzywach i owocach zmniejszyła się o ok 60% w ciągu ostatnich 30 lat. Oznacza to, że żeby zaspokoić potrzeby naszego organizmu musielibyśmy znacząco zwiększyć swoje porcje pożywienia. Winę za ten stan ponoszą metody nawożenia, przedwczesne zbiory plonów, odległy transport, zbyt długie przechowywanie i modyfikacje genetyczne.
  • zasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje dziennie 12-15 witamin bez których organizm nie przyswoi ok. 70 składników mineralnych, do tego 21 aminokwasów z czego 8 musi być dostarczonych z pożywieniem. A to oznacza, że nasza dieta nie może składać się przypadkowych połączeń składników.

Wniosek jest taki, że nasz organizm musimy wspierać w odpowiednie źródła substancji odżywczych, których nie posiada nasza dieta. Naturalnym rozwiązaniem jest odpowiednia suplementacja, ale…

Uwaga! Najczęściej popełnianym błędem jest suplementacja z użyciem tylko wybranych minerałów czy witamin i w dodatku syntetyczna. Medycyna komórkowa w tym względzie nie pozostawia złudzeń: substancje syntetyczne stwarzają zagrożenie dla zdrowia. Nasz organizm potrzebuje kompleksu minerałów, pierwiastków śladowych i witamin, ale tylko w postaci naturalnej, bo tylko takie jest w stanie przyswoić komórka.
Zatem należy postawić na odżywianie komórkowe z wykorzystaniem zdrowej żywności i 100% naturalnych suplementów.

Jeśli więc czujesz, że Twoje zdrowie potrzebuje wsparcia skontaktuj się ze mną. Przygotuję dla Ciebie odpowiednią profilaktykę, tak, aby odżywić Twoje komórki i pozwolić im zbudować porządny fundament. Tylko w taki sposób, odkwasisz, oczyścisz i zregenerujesz swój organizm.