Nazywam się Ilona Wężyk - Caba

Ukończyłam studia podyplomowe z zakresu dietetyki w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi, a także jestem absolwentką Austriackiej Szkoły Biofeedback nach Rosenau jako certyfikowana Naturoterapeutka medycyny komplementarnej i przyczynowej. Od 15 lat interesuję się medycyną chińską. Te trzy dziedziny wzajemnie się uzupełniają dzięki czemu pokazały mi całokształt funkcjonowania organizmu człowieka.

Czym się zajmuję i dlaczego?

Zajmuję się kompleksową weryfikacją organizmu człowieka, poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i naturoterapią chorób, w leczeniu których oczyszczanie, odżywianie i terapia odgrywa kluczową rolę.

Można mnie spotkać wszędzie tam, gdzie jestem potrzebna. W szkołach, organizacjach, na eventach związanych z tematem zdrowego życia, inicjatyw edukacyjnych bliskich mojemu sercu. Najczęściej prowadzę wykłady w Bełchatowie i Piotrkowie Trybunalskim ale czasem pojawiam się również w innych częściach Polski.

Moją pasją jest nauka kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, szybkiego i zdrowego gotowania oraz zdrowego trybu życia.

Prywatnie jestem spełnioną mamą, żoną i przyjaciółką swoich najbliższych. Dwukrotne macierzyństwo, rok po roku było nie lada wyzwaniem ale to życie rodzinne wiele mnie nauczyło i określiło moje cele i priorytety.

Uwaga, byłam antytalentem kulinarnym, który poszedł do kuchni tylko dlatego, że musiał. Dokładnie wtedy, kiedy w domu pojawiły się ciężkie przewlekłe choroby i nietolerancje pokarmowe. Z dnia na dzień odwróciłam życie do góry nogami i teraz czuję, że stąpam właściwie po ziemi.

Zawsze kochałam naturę i dobre jedzenie ale do świadomego życia w zdrowiu pełnym energii musiałam dojrzeć. Jestem zwolenniczką polskiej tradycyjnej kuchni – bo okazuję się, że to ona jest najcenniejsza dla naszego zdrowia. Staram się korzystać z lokalnych i sezonowych produktów które daje nam natura. Lubię też eksperymentować z nowoczesnością. Uwielbiam warzywa, owoce, kasze oraz jajka. Wszystkie moje dania mają wyrazisty smak i dużo ziół.

Kocham podróże te bliskie i te dalekie oraz poznawać tamtejszą ludność, ich tradycję i kulturę, to dzięki nim również czerpię inspirację w mojej kuchni.

Teraz wiem, mając nie mały bagaż doświadczeń z chorobami, ze zdrowie zawsze leży na talerzu i jest od nas samych zależne, dzięki temu mamy siły witalne, energię i uśmiech a szczupła sylwetka to tylko efekt uboczny.

Jeśli ja dałam radę, to ty dasz radę tym bardziej. Każda pozytywna zmiana rozpoczyna się od podjęcia decyzji.